De Triatlon van Almere, tegenwoordig bekend als ”Challenge Almere-Amsterdam” en vroeger ook wel bekend als de Holland Triatlon, is de bekendste triatlon van Nederland en wordt sinds 1983 elk jaar in Almere gehouden. De Holland Triatlon is na Hawaii de oudste triatlonwedstrijd over de lange afstand (Long Distance Classic) van de wereld. Tijdens de triatlon dient er 3,8 km te worden gezwommen, 180 km gefietst en 42,195 km (marathonafstand) te worden hardgelopen. Deze afstanden komen ongeveer overeen met de hele ironman-afstanden (ref. wikipedia). De Almere-Amsterdam triathlon werd dit jaar gehouden op 9 september 2023.
Datum interview: 25 october 2023
1. Beste Monique, onlangs heb je voor de 2de keer de beroemde klassieke triathlon (Ironman) van Amsterdam/Almere gelopen. Hoe is dat bevallen?
Monique: Het was een hele uitdaging met die hitte (rond de 32 graden), maar echt gaaf om met zo een evenement mee te mogen doen
2. Kun je ons iets meer vertellen over je geschiedenis, hoe ben je ertoe gekomen om voor dit soort races te kiezen?
Monique: Ik heb in mijn jeugd veel langs de kant gestaan bij de hele triatlon van Almere. Het was altijd het evenement van het jaar voor Almere. Mijn moeder heeft ook twee keer de hele triatlon gedaan in het jaar 1987 en 1988. Als klein meisje dacht ik altijd als ik later groot ben dan ga ik zeker een keertje mee doen.
3. Kan je ons iets meer vertellen over de drie disciplines: 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en dan nog een volle marathon. Welke vindt je het zwaarst?
Monique: De 3,8 kilometer zwemmen is mijn makkelijkste onderdeel waar ik eigenlijk nooit tegen opzie. Dat ging ook dit jaar erg lekker, het enige nadeel is de massa-start, dat is altijd vechten voor je plekje in het water, maar als je die eenmaal hebt dan kun je gaan. Het fietsen viel mij zwaar dit jaar, de 180 km in deze bloedhitte met weinig tot geen schaduw. Het was daarom erg zwaar en je moest goed koelen en blijven drinken om het vol te houden. En toen nog de marathon lopen, is mijn minste onderdeel, daardoor valt het mij altijd zwaar. Helemaal met deze tropische omstandigheden.
4. Hoe zie je je toekomst in deze races, wat zijn je uiteindelijke doelen?
Monique: Ik zou nog graag een keertje onder de 12 uur finishen . Dat word mijn volgende doel .
5. Kan je ons wat meer vertellen over het materiaal en met name de specifieke kenmerken van de fiets die je gebruikt?
Monique: Ik heb een triatlon fiets die zo gebouwd is dat je er heel aerodynamisch op zit, in een soort lighouding. Deze houding kun je lang volhouden en je gaat er ook nog eens sneller mee. Ik heb een kliksysteem op mijn pendalen zodat mijn fietsschoenen vastzitten aan de pendalen en je ook weer sneller kunt fietsen. En een drinksysteem op je ligstuur, zodat je in die houding kunt blijven fietsen en toch je water en voeding binnen krijgt .
6. We begrepen dat de wiellagers die in deze fietsen worden gebruikt behoorlijk cruciaal zijn voor het succes van de races. Kun je ons daar iets meer over vertellen?
Monique: Goede wiellagers zijn erg belangrijk. Waar je normaal even hard fiets als je trainingsmaatjes, fiets je nu harder met een paar goede wiel lagers .
7. We hebben JTEKT ONI wiellagers op je fiets laten monteren, wat waren je verwachtingen vooraf?
Monique: Ik ging er zonder verwachtingen in, maar merkte toch duidelijk voordeel van de lagers.
8. Uiteindelijk heb je een netto tijd gereden (na aftrek van pauzetijden) die bijna 2% lager was dan vorig jaar. Hoe kijk jij hier op terug?
Monique: Ja, uiteindelijk bleek ik zo’n 2% sneller te zijn dan het jaar daarvoor. En toen waren de weersomstandigheden veel gunstiger dan dit jaar. Er zijn natuurlijk meerdere factoren die de tijden beinvloeden, maar ik heb toch het gevoel dat ze wel degelijk een bijdrage hebben geleverd aan deze betere tijd.
9. Tenslotte: wat zou je andere mensen adviseren die overwegen om triathlon te gaan doen?
Monique: Naast een goede voorbereiding door gedisciplineerde training is het hebben van goed materiaal erg belangrijk. En daarbij moeten we de wiellagers natuurlijk niet vergeten.