Staalfabriek bespaart circa €70.000 met tweerijige tonlagers van NSK

 

De laatste vier jaar had de warmwalserij van een staalfabriek in Spanje te kampen met een onverwacht korte levensduur van de lagers, wat leidde tot dure productieonderbrekingen. De fabriek startte daarom een samenwerking met de technische afdeling van de toonaangevende lagerspecialist NSK met het verzoek de applicatie te beoordelen en een oplossing voor te stellen en te implementeren op basis van hoogwaardige tweerijige tonlagers. Door de adviezen van NSK bespaart de staalfabriek inmiddels €69.803 per jaar op de kosten voor stilstand, onderhoud, lagers en smering.

Door de aanbevelingen van NSK is het verbruik van lagers in een Spaanse staalfabriek met 80% gedaald.                            Foto: T photography/Shutterstock

Tijdens het analyseren van de faaloorzaak, bestudeerde het expertteam van NSK nauwgezet de werkomstandigheden en het smeersysteem van de lagers om de bedrijfsomstandigheden ervan te optimaliseren en de levensduur te verlengen. Tevens, gezien van het verzoek van de onderhoudsafdeling om procesverbetering, voerde NSK een review uit van het lagermontageproces en van de toleranties.

In samenwerking met de staalfabriek bleek uit de analyse en de reviews dat de hoge bedrijfstemperatuur van het lager het gevolg was van een combinatie van verkeerde montage en gebrekkige smering, dat weer een gevolg was van de hogere productiviteit (bedrijfssnelheid) van de fabriek.

NSKHPS tweerijige tonlagers hebben een temperatuurstabiliteit tot 200°C. Foto: NSK

Eén van de vele aanbevelingen was het gebruik van NSKHPS (High Performance Standard) tweerijige tonlagers met een hogere radiale speling om beter aan te sluiten op de toepassingscondities. Tweerijige tonlagers van NSK zijn bestand tegen zware bedrijfsomstandigheden. evenals tegen vastlopen en slijtage, ondanks constante trillingen, uitlijnfouten en schokbelastingen.

Door de nieuwe maatregelen is het verbruik van lagers in de staalfabriek gedaald tot een vijfde van het vorige aantal, resulterend in minder productiestilstand en onderhoud.

NSKHPS tweerijige tonlagers bieden niet alleen een temperatuurstabiliteit tot 200°C, maar ook een dynamische belastbaarheid die circa 25% hoger ligt dan de industriestandaard. Het resultaat is een lager dat twee keer langer meegaat dan conventionele alternatieven.

Naast geavanceerde motion technologie kan NSK klanten ook uitgebreid adviseren over het maximaliseren van de prestaties van lagers. In het geval van de warmwalserij leidde dit advies tot een langere levensduur van de lagers. Het bedrijf kan echter ook op vele andere manieren waarde toevoegen, zoals door het genereren van een hogere productiviteit, het terugbrengen van voorraden/inventaris, verbeterde klantvaardigheden door gerichte training, het uitvoeren van lokale inspectie- en/of installatiediensten, het leveren van technische rapporten of smeringsanalyses.

Het staalbedrijf toonde zich zeer tevreden met de aanbevelingen van NSK en de daaruit voortvloeiende voordelen, zoals blijkt uit een nieuwe order voor NSKHPS tweerijige tonlagers toen de markt zich begin 2021 begon te herstellen van de gevolgen van de Covid-19 pandemie.

Voor meer informatie over NSKHPS tweerijige tonlagers.