Specialist langgatboren zweert bij NSK producten

 

NSK’s serie ZSS geslepen kogelomloopspindels zetten axiale beweging om in een roterende beweging in de IMSA MF1000-3T EVO langgatboormachine.

NSK’s geslepen kogelomloopspindels, lineaire rolgeleidingen en hoge-precisie kogellagers helpen IMSA bij het consolideren van zijn excellente positie op het gebied van gespecialiseerde langgatboormachines, die bijzonder populair zijn bij de bouw van matrijzen in de automobielsector.

Langgatboren is een complexe mechanische bewerking door de absolute precisie en productiviteit die de huidige markt vereist, met name (maar niet uitsluitend) in de matrijzenbouw voor de autoindustrie. De matrijzen die worden gebruikt voor de productie van middelgrote en grote kunststof componenten vereisen langgatboorbewerkingen voor het maken van lange en nauwkeurige koelkanalen, sommige met lengtes tot 1500 mm en meer.

IMSA is een Italiaanse onderneming die inmiddels wereldleider is op het gebied van gespecialiseerde bewerkingscentra voor langgatboren. In de loop van meer dan 30 jaar heeft IMSA talrijke technische innovaties doorgevoerd die, naast het versterken van zijn positie, hebben geleid tot de installatie van meer dan 500 machines die momenteel operationeel zijn in Italië en de rest van de Europese Unie, alsook in Canada, de VS, Brazilië en Mexico. De onderneming heeft een aanzienlijk marktaandeel in de sector van matrijzenbouw voor de automobielsector.

Partnerschappen dragen bij aan een historie van innovatie

IMSA heeft altijd weten te anticiperen op marktbehoeften door klanten nieuwe concepten aan te bieden, waarmee een enorme sprong voorwaarts kon worden gemaakt wat betreft prestaties en productiviteit van langgatboren. Zo ontwikkelde IMSA al in 1996 een exclusief autofocussysteem voor het optimaal verplaatsen van steunpunten, naast het concept van onafhankelijke assen voor boren en frezen, dat het jaar daarop werd geïntroduceerd. In 2000 presenteerde IMSA een verticale portaalstructuur voor een kolom die 16 keer stijver is dan conventionele oplossingen.

De rolgeleidingen van de NSK RA serie garanderen samen met de kogelomloopspindels van NSK stijve beweging binnen de IMSA machines.

De evolutie van IMSA’s langgatboormachines ging verder met de introductie van een freeskopwisselaar, die het voor het eerst mogelijk maakte om de holle boorkop te wisselen zonder tussenkomst van de operator. Het bedrijf bracht daarnaast zijn ‘Swing on Top’ wisselsysteem op de markt, waardoor zowel langgatboren als freesbewerkingen op dezelfde spindel kunnen worden uitgevoerd.

IMSA heeft krachtige vloeistof gekoelde elektrospindels geïntegreerd in haar nieuwste hoogwaardige EVO serie, zowel om de productiviteit bij het langgatboren te verbeteren, als om het hoog-efficiënte frezen voor en na het boren van de matrijskoelkanalen te garanderen.

De IMSA MF1000-3T EVO langgatboormachine is ideaal voor automotive matrijzen met een gewicht tot 2,5 ton.

“Onze partners hebben altijd een fundamentele rol gespeeld bij alle technologische innovaties die ons bedrijf onderscheiden,” vertelt Marco Colombo, hoofd van de technische afdeling bij IMSA. “Om onze ontwerpideeën in de praktijk te brengen, gebruiken wij componenten van topkwaliteit die de beste prestaties en betrouwbaarheid op lange termijn kunnen garanderen. NSK is bijvoorbeeld wat betreft motion control altijd onze referentie geweest gedurende de ontwikkeling van onze machines. De beschikbaarheid van NSK’s hoogkwalitatieve lagers, kogelomloopspindels en lineaire geleidingen heeft ons in staat gesteld om machines te bouwen met de beste prestaties in onze sector.”

Roterende zwenktafel maakt matrijsbewerking in vijf assen mogelijk

Een van IMSA’s meest recente innovaties is de ontwikkeling van een roterende zwenktafel, waarmee het mogelijk is matrijzen in vijf assen te bewerken met slechts één spanpositie, waardoor de productietijd verder wordt verkort. De MF1000-3T EVO, een langgatboormachine voor kleine tot middelgrote automotive matrijzen tot 2,5 ton, is het eerste model dat met deze oplossing is uitgerust.

De NSK RA serie biedt een hoge belastbaarheid en een hoge stijfheid, en voldoet daarmee aan de behoeften van een breed scala aan toepassingen.

Colombo legt uit: “Voor deze specifieke toepassing hebben we een eenkopsmachine ontworpen met één HSK63A elektrospil [200 Nm], gecombineerd met drie langgatboorkoppen met automatische kopwissel en een automatische gereedschapswisselaar met 80 posities. Daarnaast wordt de MF1000-3T EVO ondersteund door een automatiseringssysteem van eigen ontwerp voor de tweestations palletwisselaar [uitbreidbaar tot zes], waardoor de klant complete en behoorlijk complexe bewerkingen kan uitvoeren met minimale stilstand en lange onbemande cycli.”

Ook hier maakt IMSA gebruik van NSK’s nieuwste oplossingen voor het realiseren van de vereiste topprestaties, zelfs in een relatief kleine machine.

“Om axiale beweging om te zetten in roterende bewegingen, maken we gebruik van twee geslepen kogelomloopspindels uit de ZSS serie van NSK met een diameter van 63 mm”, vertelt Colombo. “Vergeleken met de kogelomloopspindels van eerdere generaties garanderen ze grotere stijfheid en presteren ze beter wat betreft snelheid en belastbaarheid. Dat maakt het mogelijk om de werkassen van de machine te laten bewegen met aanvoersnelheden tot 30 m/min. Dit is maar een van de vele voorbeelden van hoe de door ons, in samenwerking met de technische specialisten van NSK, gekozen componenten ons in staat stellen om onze ambitieuze doelen te realiseren.”

Een andere productfamilie van NSK die uiterst belangrijk is voor de door IMSA ontworpen machines, is de serie RA rolgeleidingen met een extreem hoge stijfheid, belastbaarheid en precisie. Hun ‘gekooide rol’ ontwerp zorgt voor een soepele en stille werking en voorkomt dat de rollen elkaar kruisen, waarmee het risico op schade of voortijdig falen volledig wordt uitgesloten. De rolgeleidingen vormen samen met de kogelomloopspindels van NSK de kern van een oplossing die stijf bewegen garandeert in de machines van IMSA.

Flexibiliteit en levering op maat

De samenwerking tussen IMSA en NSK bestaat al lang en wordt versterkt door de voortdurende interactie tussen de ontwerpers van de Italiaanse onderneming en de specialisten van NSK’s lokale ondersteuningsteam.

“In al deze jaren van samenwerking zijn we ervan overtuigd geraakt dat de kogelomloopspindels van NSK wereldwijd de beste zijn,” aldus Colombo. “Een goed gedimensioneerde kogelomloopspindel van NSK is praktisch onverwoestbaar, dus zijn we blij dat we deze succesvolle samenwerking kunnen voortzetten. Bovendien waarderen we de grote flexibiliteit van het bedrijf; lokale NSK medewerkers zijn altijd beschikbaar om op korte termijn aan onze specifieke behoeften te voldoen. Wij bestellen vaak op maat gemaakte producten, zoals kogelomloopspindels met aangepaste lengte of dubbele kogelomloopspindels, die essentieel zijn om de beste mechanische prestaties van onze portaalstructuur te kunnen garanderen. In het bijzonder waarderen we de leveringsflexibiliteit.”

Van hoge-precisie kogellagers tot rollagers; van lineaire geleidingen met automatische smeersystemen tot heavy-duty kogelomloopspindels; er is geen product in de NSK catalogus wat de ontwerpers bij IMSA niet zorgvuldig hebben overwogen.

Colombo concludeert: “Het meest belangrijke is de gemeenschappelijke visie van de twee bedrijven: meerwaarde geven aan de machines wat betreft prestaties en duurzaamheid. Zo bereiken we ons doel: voldoen aan de verwachtingen van onze klanten en ervoor zorgen dat ze terugkomen met elk nieuw project waar hun markt om vraagt, in de geest van samenwerking op de lange termijn.”