Seco helpt klanten hun CO2-voetafdruk te verkleinen

 

Seco heeft al beproefde methoden voor levenscyclusanalyse van zijn eigen producten en voor het in kaart brengen van productieprocessen als onderdeel van zijn doel om de invloed van het bedrijf op het klimaat te verminderen. De volgende stap is om klanten ook te helpen om hun CO2-uitstoot te verminderen.

Staafdiagram dat de mogelijke reductie van de CO2-uitstoot toont bij verwerkingsactiviteiten. Het model omvat de CO2-voetafdruk van de machine, het gereedschap, het koelmiddel en het elektriciteitsverbruik.

Duurzaamheid is een van de strategische aandachtsgebieden voor Seco en het bedrijf heeft ambitieuze doelstellingen en ver ontwikkelde plannen om bij te dragen aan een beter klimaat in overeenstemming met de wereldwijde doelstellingen van de VN. Het bedrijf gebruikt beproefde berekeningsmethoden om de uitstoot van broeikasgassen in zijn eigen productie te rapporteren. Als volgende stap ontwikkelt Seco systemen waarmee klanten het gebruik van Seco-producten kunnen optimaliseren en zo de invloed op het klimaat kunnen verminderen. “Wanneer bedrijven hun invloed op het klimaat analyseren, baseren ze dit meestal op traditionele levenscyclusanalyses van hun eigen productie en producten. Maar 70% van de klimaatimpact van onze gereedschappen vindt plaats in de gebruikersfase. Onze klanten kunnen aanzienlijke voordelen behalen door het gebruik van onze gereedschappen te optimaliseren”, aldus Ted Forslund, Global Sustainability Coordinator bij Seco.

Seco en zijn R&D-afdeling ontwikkelen nu gegevensmodellen die kunnen worden gebruikt om de CO2-voetafdruk van klanten in de gebruikersfase te berekenen. Het model houdt rekening met de volledige levenscyclus van een gereedschap, inclusief energieverbruik en het gebruik van koelvloeistof in de productieprocessen van de klant. Dit helpt klanten om hun processen te optimaliseren en de impact op het klimaat te verminderen. “Door de juiste keuzes te maken, de juiste snijgegevens te gebruiken en suboptimalisatie te vermijden bij het produceren van afzonderlijke onderdelen, kunnen klanten hun CO2-voetafdruk met ten minste 20% verminderen. Het idee is om de optimale manier te vinden om een onderdeel te produceren door verschillende parameters te wijzigen,” aldus Sören Häglund, PhD en R&D Expert Cutting Data bij Seco.

Om hierbij te helpen, heeft de R&D-afdeling van Seco software ontwikkeld die kan worden gebruikt om verschillende productieprocessen te simuleren en verschillende alternatieven voor het produceren van een product uit te proberen, zoals de keuze van de verwerkingsmethode, machine, strategie en gereedschap. “Het is bijvoorbeeld mogelijk om te zien of u een machine of gereedschap ten volle gebruikt tijdens een bepaald productieproces. Als u ziet dat het volledige potentieel van een machine of gereedschap niet wordt gebruikt, is het wellicht de moeite waard om andere opties te kiezen om de CO2-uitstoot te minimaliseren”, aldus Daniel Johansson, PhD en Senior R&D Professional bij Seco.

Het grote voordeel is natuurlijk dat klanten gemakkelijk kunnen zien hoe ze hun CO2-uitstoot kunnen verminderen. Dit is ook iets waar veel klanten om vragen, aldus Daniel Johansson. “Er is veel vraag naar duurzame productie, maar deze oplossing heeft zich misschien niet vaak voorgedaan in de bewerkingsindustrie”, zegt hij. “Wat uniek is aan onze oplossing, is dat we niet alleen onze eigen producten kunnen zien, maar ook de processen van klanten kunnen opnemen en hen de mogelijkheid kunnen bieden om de CO2-voetafdruk van hun productie te minimaliseren. Om een term uit de automobielindustrie te gebruiken: we bieden een zogenaamde Eco-knop.”

Naast duurzaamheidsproblemen is dit werk ook in lijn met de ambitie die Seco heeft om voorop te blijven lopen op het gebied van digitale oplossingen. “Op de R&D-afdeling richten we ons veel op de ontwikkeling van technologie die in de toekomst kan worden gebruikt en die als hoeksteen voor andere digitale oplossingen kan dienen. Momenteel is onze oplossing niet beschikbaar voor openbare toepassingen, maar op de lange termijn kunnen we een interface bieden voor extern gebruik”, aldus Sören Häglund.

Seco Tools Benelux
Chaussée de Nivelles 28-30
1410 Braine-l’Alleud
Akechtabou Lahoucine
Phone : +32(0)474266076
Fax : +32(0)474266076
lahoucine.akechtabou@secotools.com

Seco Tools GmbH
Postfach 1155, D-40671 Erkrath
PALMEN Bettina
Phone : +49 211 24 01 313
Fax : +49 211 24 01 275
bettina.palmen@secotools.com