Opleiding en professioneel gereedschap verlengen levensduur van lagers

 

Een producent van isolatieproducten op basis van polystyreen had frequent last van defecten in de lagers van de transportbanden die de verbinding tussen de machines vormen. De situatie kon echter relatief makkelijk aangepakt worden na een praktische opleiding voor het onderhoudspersoneel door NSK en het gebruik van correct montagegereedschap.

Professionele lagertrekkers zouden tot de standaarduitrusting van elke onderhoudsafdeling moeten horen

In welke mate heeft de correcte montage van lagers een invloed op hun levensduur? In de praktijk wordt deze factor vaak onderschat. De case van een producent van isolatieproducten toont aan dat het economisch zinvol is om deze onderhoudstaak met de grootst mogelijke professionaliteit aan te pakken. Het bedrijf verwerkt diverse materialen, waaronder grote hoeveelheden geëxpandeerd polystyreen. Zo worden onder meer 3D-onderdelen uit het plaatmateriaal gefreesd. De fabrikant vervoert het materiaal via transportbanden, waarbij deze sterk blootgesteld worden aan slijtage en fijn stof van het polystyreen. Als gevolg daarvan deden er zich herhaaldelijk defecten voor aan de wentellagers van de transportbanden.

Hoewel de hoofdoorzaak van de defecten vooral bij de stoffige en vuile werkomgeving lag, was een andere factor de ontoereikende opleiding van het onderhoudspersoneel over hoe lagers te behandelen. Ze maakten ook gebruik van ongeschikt gereedschap om het werk uit te voeren.

De montagegereedschapsset van NSK maakt zowel een efficiënte als voorzichtige koude montage van rollagers mogelijk

Het bedrijf besefte dat een geschikte opleiding broodnodig was en vroeg NSK om een praktische cursus te geven aan het onderhoudsteam. In een beknopte trainingssessie kregen de onderhoudstechnici instructies over hoe lagers correct te monteren en te demonteren, en hoe professioneel montage- en demontagegereedschap ingezet moet worden.

Het onderhoudspersoneel is er zich nu bijvoorbeeld van bewust dat een zeer reine omgeving essentieel is om vervuiling bij het monteren van de lagers te voorkomen. Ook bij het vervangen van de lagers is het absoluut noodzakelijk om specifiek NSK-gereedschap te gebruiken. Deze gereedschappen garanderen zorgvuldig de hoeveelheid benodigde kracht, zodat schade vermeden wordt en de kracht niet overgezet wordt op de kogels.

De gereedschapset van NSK bevat lagertrekkers die in staat zijn een sterke trekkracht uit te oefenen zonder aangrenzende componenten te beschadigen. Om vervolgens het vervangende lager te installeren zijn er gereedschappen beschikbaar die een efficiënte en schadevrije koude montage mogelijk maken. Voor de producent van isolatieproducten zijn deze gereedschappen optimaal, aangezien de lagers relatief klein en gemakkelijk toegankelijk zijn. Zo kan de inzet van hydraulische gereedschappen of inductieverwarmingsapparaten vermeden worden.

Dankzij deze maatregelen kan het bedrijf genieten van lagere arbeidskosten, aangezien de benodigde tijd voor het demonteren en monteren van defecte lagers met een factor 5,5 verminderd is.
Bovendien is de levensduur van de nieuw gemonteerde lagers aanzienlijk langer omdat er geen mechanische schade toegebracht wordt tijdens de koude montage.

Voor de opleiding was slechts een minimale investering vereist, terwijl het montagegereedschap van NSK zichzelf binnen een paar weken terugbetaalde.


NSK Deutschland GmbH

Harkortstrasse 15
40880 Ratingen
Germany
Hübner Claudia
Phone : +49 (0) 2102 481-2150
[email protected]

NSK Deutschland GmbH
Harkortstraße 15
40880 Ratingen
Germany
Pilath Marie-Dominique
Phone : +49 2102 4811280
Fax : +49 2102 4812290
[email protected]