NSK vermindert storingen op bewerkingsmachines tijdens circulaire interpolatie

 

Storingen op bewerkingsmachines tijdens circulaire interpolatieroutines zijn een bekend probleem. Dankzij innovatie van NSK is het mogelijk om de gevolgen van dit ongewenste fenomeen te beperken. De wereldprimeur laat toe om de wrijving in de kogelomloopspindel te stabiliseren tijdens het omkeren van de beweging, waardoor de neiging tot kwadrantstoringen aanzienlijk verminderd wordt.

De vraag naar een zeer nauwkeurige werking van bewerkingsmachines wordt vervuld door een NSK innovatie bij kogelomloopspindels, waarvan de positie in dit voorbeeld wordt weergegeven door de rode omlijning

Cirkelvormige interpolatie is een populaire bewerking die vaak wordt uitgevoerd op bewerkingsmachines zoals CNC-bewerkingscentra, freesmachines en EDM-machines (Electrical Discharge Machining). Circulaire interpolatie wordt gedefinieerd als een beweging langs een cirkelboog en vereist de precieze onderlinge coördinatie van twee machine-assen. Bij het uitvoeren van cirkelvormige interpolatie ontstaat onregelmatige wrijving tijdens de kerende beweging van de kogelomloopspindel, waardoor een afwijking van het beoogde pad kan optreden. Deze bewegingsfouten, bekend als kwadrantfouten, leiden tot oneffenheden in het werkstukoppervlak op microniveau die zich manifesteren als ongewenste strepen of uitstulpingen.

NSK heeft een innovatieve nieuwe oplossing voor kwadrantstoringen, die optreden tijdens het omkeren van het bewerkingspatroon

Fabrikanten uit de matrijzenbouw, gereedschapsconstructie en de precisiemachinebouw willen een steeds hogere nauwkeurigheid en betere oppervlakteafwerking. Die wens sijpelt ook door naar een betere aanvoer richting de bewerkingsmachines. Een compensatie via de software van de servobesturing is de gebruikelijke werkwijze om dit probleem aan te pakken. De wrijvingsvariatie die optreedt als de kogelomloopspindel van richting verandert, valt echter moeilijk te voorspellen.

Software kan hier geen volledige compensatie garanderen, zodat meer fundamentele verbeteringen in de technologie van de kogelomloopspindel nodig waren.

Cirkelvormige interpolatie, gedefinieerd als beweging langs een cirkelboog, vereist de nauwkeurige gelijktijdige coördinatie van twee machine-assen

NSK ging de uitdaging aan door gebruik te maken van eigen technieken voor wrijvingscontrole, in combinatie met zeer nauwkeurige evaluatie- en meettechnologieën. De resulterende verbeteringen verminderen aanzienlijk de wrijvingsfluctuaties die inherent zijn aan kogelomloopspindels bij het omkeren van de bewegingsrichting.

Door kogelomloopspindels met deze nieuwe technologie van NSK te monteren op bewerkingsmachines, kunnen gebruikers genieten van een betere oppervlakteafwerking bij het bewerken en maken van matrijzen, mallen en uiterst precieze componenten. Zo helpt technologie om de benodigde tijd voor de secundaire polijst processen te beperken, wat verder bijdraagt aan energiebesparing. Elke bewerkingsmachine waarin precisiewerk met een uiterst nauwkeurige positionering vereist is, heeft baat bij deze innovatie.

Door kogelomloopspindels met nieuwe technologie van NSK te monteren op bewerkingsmachines, genieten gebruikers van een hogere precisie en een betere oppervlakteafwerking bij het bewerken van matrijzen, mallen en precisie-onderdelen


NSK Deutschland GmbH

Harkortstrasse 15
40880 Ratingen
Germany
Hübner Claudia
Phone : +49 (0) 2102 481-2150
huebner-c@nsk.com