NSK Self-Lube® lagers bewijzen betrouwbaarheid onder zware omstandigheden

 

NSK Self-Lube® lagerunits met drievoudige lipafdichting en eindkapbeschermers zorgen voor een langere levensduur onder zware bedrijfsomstandigheden, zoals die voorkomen in steengroeven, mijnbouw en de bouw. Deze bewezen prestaties zijn van vitaal belang in deze sectoren, waar verontreinigende stoffen makkelijk kunnen binnendringen in slecht gespecificeerde lagers, waardoor machines en installaties stil komen te liggen.

Self-Lube® lagerunits met drievoudig lipafdichting zijn ideaal voor toepassingen waarbij de lagers worden blootgesteld aan verontreiniging door stof en water.

Stilstand is de vijand van exploitanten van steengroeven/mijnen en projectleiders in de bouw. Kritische installaties en apparatuur moeten betrouwbare prestaties leveren om te kunnen voldoen aan veeleisende productiedoelstellingen, projectdeadlines en budgetten.Of het nu gaat om extractie, transport, voorbereiding, scheiding of verrijking, al deze processen zijn onderhevig aan vervuiling en afval, om nog maar te zwijgen van zware belastingen, schokbelastingen en trillingen.

De keuze van de lagers is dan ook van vitaal belang om een lange levensduur te garanderen. Een juiste keuze betekent voor zowel mijnbouw als bouwplaats, dat de bedrijfstijd en productiviteit kunnen worden gemaximaliseerd en dat tegelijkertijd de onderhoudskosten kunnen worden verlaagd.

NSK’s speciaal ontwikkelde drievoudige lipafdichting is een uit één stuk gegoten nitrilafdichting met drie lippen voor maximale bescherming tegen verontreinigingen.

Door gebruik te maken van een innovatief ontwerp, materiaal, smeermiddel en afdichtingen, overtreffen NSK Self-Lube® lagers de levensduur van conventionele lagers. Door te kiezen voor Self-Lube® lagers met drievoudige lipafdichting en eindkapbeschermers is het bovendien mogelijk om de kosten voor stilstand en reparaties te beperken.

Betrouwbare bescherming

NSK adviseert zijn speciaal ontwikkelde drielipafdichting bij toepassingen met een hoge graad van vervuiling. De uit één stuk gegoten nitrilafdichting met drie lippen, die is verbonden met een beschermende buitenste stalen passing (bevestigd in de buitenring), zorgt voor een zeer efficiënt afdichtingsontwerp, dat het lager beschermt onder zware bedrijfsomstandigheden.

3) Self-Lube® eindkapbeschermers beschermen personeel tegen roterende onderdelen, en lagers tegen externe vervuiling.

De standaard Self-Lube® lager inserts hebben bovendien een positioneergroef voor eenvoudige montage van een optionele eindkapbeschermer. De kap beschermt het personeel tegen roterende onderdelen en het lager tegen externe vervuiling.

NSK Self-Lube® lagerunits omvatten een breed programma van betrouwbare inserts en behuizingen. Deze kosteneffectieve oplossingen bieden een snelle en eenvoudige manier om lagers te monteren zonder de noodzaak van complexe behuizingen of speciale asopstellingen.

Kosten verlagen

De combinatie van gebruiksgemak, zelfsmering en lange levensduur zorgt ervoor dat steeds meer exploitanten van steengroeven, evenals mijnbouw- en bouwbedrijven nu merken dat hun kosten voor het vervangen van lagers, onderhoud en stilstand lager worden.

Een voorbeeld hiervan is een bedrijf dat regelmatig geconfronteerd werd met betrouwbaarheidsproblemen bij in een triltrommel gemonteerde lagerunits. Deze lagers werken in ruwe omgevingen, waar ze worden blootgesteld aan zand dat de lagers vaak volledig bedekt. Door het type toepassing en de moeilijke toegankelijkheid vormden daarnaast de terugkerende en groeiende onderhoudskosten ook een probleem.

Self-Lube® eindkapbeschermers kunnen makkelijk op de buitenring van de lager insert worden aangebracht.

Na een uitgebreide analyse van de kapotte lagers als onderdeel van het AIP Added Value Programme, adviseerde NSK het gebruik van Self-Lube® lagerunits met drievoudige lipafdichtingen, wat zorgde voor een vertienvoudiging van de levensduur ten opzichte van de eerdere oplossing. Bovendien zijn de drie hoogwaardige nitril afdichtingslippen en vetbarrières een effectieve manier om het binnendringen van verontreinigingen te verhinderen.

Innovatief ontwerp

In een ander succesverhaal van een klant, nodigde een bedrijf, leverancier van stortklaar beton en andere bouwmaterialen, NSK uit voor het uitvoeren van een toepassingsonderzoek van zijn augur schroefpomplagers. De augur pompen transporteren as (een abrasief mengsel van as, zand, glas, vezels en metaalgruis) naar containers. Bij de containers moet de as onder een hoek van ongeveer 40° worden getild. Daarbij zijn het vaak de onderste lagerunits die het begeven.

Na onderzoek van de defecte lagers kon NSK verschillende problemen identificeren. Zo werd het na het verwijderen van de slingerafdichting duidelijk dat de contactafdichting van de binnenring van het lager was weggesleten en dat hierdoor directe verontreiniging van het lager optrad. Verder werd zware kooicorrosie en een gebrek aan smering geconstateerd. Daarnaast leek het erop dat binnengedrongen fijnstof en deeltjes het smeervet hadden geabsorbeerd en daarmee een slijppasta hadden gevormd, die de rubberen afdichting had aangetast.

Om deze problemen op te lossen adviseerde NSK ook hier het gebruik van Self-Lube® lagerunits. In dit geval stelde NSK tevens voor om een kleine schijfplaat met een extra afdichting toe te voegen. Deze betrekkelijk kleine ingreep kan er voor zorgen dat het grootste deel van de vervuiling wordt tegengehouden. Dit zou de druk op de lagerafdichting aanzienlijk verlagen, omdat het vuil makkelijker kan ontsnappen.

Door de afdichting verder te verbeteren door toepassing van de drievoudige lipafdichting op het Self-Lube® insert lager, wordt de betrouwbaarheid aanzienlijk verhoogd. Bovendien profiteert het bedrijf van de aanwezigheid van een eindkapbeschermer bij het onderste lager, die ervoor zorgt dat minder stof het lager kan binnendringen.

Deze voorbeelden zijn maar twee van de vele successen die NSK inmiddels heeft geboekt in steengroeven, mijnbouw en bouwtoepassingen.