NSK presenteert ‘s werelds eerste serie lagers met een bioplastic kooi

 

Na de ontwikkeling in 2021 van ‘s werelds eerste bioplastic kooi voor rollagers, introduceert NSK nu zijn eerste productlijn. De nieuwe hittebestendige kooi zal beschikbaar zijn voor de series 60 en 62 groefkogellagers, die uitermate geschikt zijn voor ventilatormotoren in airconditioners. In de naaste toekomst zal NSK zijn productprogramma en de bijbehorende reeks toepassingen blijven uitbreiden voor OEM’s die milieuvriendelijke producten willen ontwikkelen.

NSK maakt zijn nieuwste kooi voor wentellagers uit een bioplastic (plantaardig) materiaal. Foto: Kai Beercrafter/ Shutterstock

Door de lagerkooi te vervaardigen uit bioplastic – dat afkomstig is van duurzame biomassabronnen (voornamelijk planten) – is het mogelijk om de CO2-uitstoot tijdens de levenscyclus met 91% te verminderen vergeleken met conventionele kunststoffen gemaakt uit fossiele brandstoffen, en zo bij te dragen tot CO2-neutrale initiatieven. Conventionele componenten van bioplastic hebben te kampen met een lage hittebestendigheid, maar uit tests blijkt dat het door NSK geselecteerde kooimateriaal bestand is tegen bedrijfstemperaturen tot 120°C.

De verkopen van nieuwe airconditioners zullen naar verwachting groeien naarmate ze steeds betaalbaarder worden voor meer gezinnen in Europa. Daarnaast zullen bezitters van huizen en werkplaatsen hun bestaande airconditioners willen upgraden tegen de achtergrond van de Covid-19 pandemie en de daarbij verwachte voordelen van betere ventilatie. Lagers zijn een onmisbaar onderdeel in de ventilatormotoren van airconditioners.

NSK’s bioplastic kooi levert dezelfde prestaties als conventionele kunststof kooien van polyamide 66, maar met een 91% lagere CO2-uitstoot tijdens de levenscyclus. Foto: NSK

Door het inzetten van de voordelen van de series NSK 60 en 62 groefkogellagers, met ‘s werelds eerste op de markt gebrachte 100% bioplastic kooi, kunnen OEM’s van airconditioners hun duurzaamheidsimago een boost geven.

Door het gebruik van CAE-technologie in het ontwikkelingsproces kon NSK afmetingen, vorm en vervorming evalueren en de toepasbaarheid van bestaande matrijsgereedschappen verifiëren. Daarnaast kon het bedrijf belangrijke eigenschappen, zoals sterkte en kwaliteit, beoordelen. NSK gebruikte met name digital-twin simulatie voor het evalueren van de mechanische spanningseigenschappen van de kooi onder bedrijfsomstandigheden.

NSK’s series 60 en 62 groefkogellagers zijn uitgerust met de nieuwe milieuvriendelijke, hittebestendige bioplastic kooi, die OEM’s helpt bij het ontwikkelen van CO2-neutrale producten. Foto: NSK

Bespoedigd door de resultaten van de simulatie, voerde NSK een verdere validatie uit van de kooiprestaties tijdens rotatie middels het in de praktijk testen van fysieke prototypes. Door de beide inzichten naast elkaar te implementeren, wist het bedrijf de ontwikkelingstijd van de kooi terug te brengen tot een derde van die bij conventionele processen.

Naast een hoge betrouwbaarheid moeten lagers voor ventilatormotoren van airconditioners ook voldoen aan eisen wat betreft een laag geluidsniveau en lage wrijving. Functionele evaluatietests van NSK bevestigden dat de lagers met bioplastic kooi vergelijkbare geluids- en wrijvingsprestaties leveren als conventionele kooien van polyamide 66.

Naast de mogelijkheid om OEM’s te helpen bij het ontwikkelen van CO2-neutrale producten, biedt de nieuwe bioplastic kooi dezelfde sterkte, hittebestendigheid, vetbestendigheid en lassterkte als een kooi van polyamide 66, evenals een vergelijkbare stijfheid, vermoeiingsweerstand, kruipweerstand en slagvastheid.

De komende tijd zal NSK het gebruik van bioplastics in producten voor andere sectoren, zoals de automobielsector, verder uitbreiden teneinde de CO2-uitstoot verder te verlagen en bij te dragen tot de creatie van een CO2-neutrale maatschappij.

Contact:
NSK Deutschland GmbH
Harkortstrasse 15
40880 Ratingen
Germany
Hübner Claudia
Phone : +49 (0) 2102 481-2150
[email protected]

NSK Europe Ltd.
Northern Road
Newark
Nottinghamshire NG24 2JF
UK
GILHESPY Jane
Phone : +44 (0) 7407 326874
[email protected]