NSK, drijvende kracht achter NWG

 

De fabriek te Munderkingen in Duitsland is gespecialiseerd in de productie van het gamma dubbelrijige kogellagers van NSK. Ongeveer 30% daarvan dragen het NWG- (Neuweg) label. Dubbelrijige kogellagers vinden hun weg in allerlei industriële toepassingen, van motorfietsen en vacuümpompen tot chirurgisch gereedschap en filmapparatuur.

NSK ontwikkelde deze speciale NWG-serie tweerijige kogellagers (met een geïntegreerde flens) voor een zaaimachinetoepassing

Europese fabrikanten die op zoek zijn naar lageroplossingen van toegevoegde waarde, waarderen al langer het merk Neuweg voor zijn prestaties en kwaliteit. Sinds 1990 maakt het bedrijf deel uit van de NSK groep. Daarom genieten de gebruikers van lagers met het NWG-label niet alleen van producten vervaardigd volgens de NSK-normen. Ze kunnen ook gebruik maken van de innovatie- en maatwerkmogelijkheden van een wereldwijde lagerspecialist met meer dan een eeuw kennis en expertise.

De in de fabriek geproduceerde tweerijige kogellagers omvatten zelfuitlijnende, hoekcontact- en diepgroeflagers. Maar naast dit standaardgamma is de fabriek gespecialiseerd in het snel leveren van specifieke varianten.

Dit op maat gemaakte tweerijige hoekcontactkogellager blijkt ideaal te zijn voor een tafelzaag die gebruikt wordt in de houtbewerking

Opties op maat

Zo kunnen klanten een specifieke diameter en breedte van de buitenring aanvragen, met een groef- of schroefdraadboring. Het is ook mogelijk om speciale profielen, zoals bolvormig, ´Gothic arch´ boogvormig en V-vormig met groef te bestellen, terwijl specifieke diameters, cones, tanden, groeven en schroefdraad tot de aanpassingsmogelijkheden van de boring van de binnenring behoren.

Bovendien zijn diverse speciale afdichtingsopties beschikbaar, zoals multi-lipped, labyrinth en drieledig. Ook bij de coating zijn er diverse opties. Een nieuwe optie hier is de DLC coating (Diamond-like Carbon), een ultradunne laag (1-3 μm) die een uitstekende slijtvastheid garandeert dankzij de hoge hardheid (70 HRc).

Ongeveer 30% van de producten die in de fabriek van NSK in Munderkingen worden geproduceerd, zijn voorzien van de NWG markering

De in Duitsland gevestigde NSK-fabriek heeft de landbouwindustrie als één van haar belangrijkste specialisaties. In die sector gelden speciale eisen rond de bescherming tegen stof, vuil en schokbelastingen. NSK heeft oplossingen in huis die bestand zijn tegen deze zware omstandigheden.

Daarbij denken we niet alleen aan lagers, maar ook aan compleet geassembleerde eenheden zoals de Agri Disc Hubs. Deze kant-en-klare lagerunits bieden een hoge efficiëntie en beschikken over een robuust afdichtingssysteem, waardoor ze succesvol zijn in machines zoals compacte schijveneggen.

                                 Tweerijige hoekcontactkogellagers vinden we terug in pompen en compressoren

NSK heeft in de loop der jaren heel wat specifieke lagers ontwikkeld voor deze veeleisende landbouwsector. Een voorbeeld hiervan was een speciaal dubbelrijig kogellager uit de NWG-serie (lagers met geïntegreerde flens), die een grote OEM van landbouwmachines nodig had voor een snelle pneumatische zaaimachine. Onder meer sterke prestaties en een grote betrouwbaarheid behoorden tot de belangrijkste factoren van deze innovatie.

Ook op pompen en compressoren ligt de focus. Voor deze producten worden in de fabriek in Neuweg Neuweg tweerijige hoekcontactkogellagers in standaard en speciale uitvoeringen gemaakt, naast de QJ-lagers (vierpuntslagers) in een breed scala aan varianten.

Een ander voorbeeld: een toonaangevende OEM voor houtbewerkingsmachines maakt gebruik van een specifieke uitvoering van tweerijige hoekcontactkogellagers voor haar gamma tafelcirkelzagen. Het lager heeft een V-groef op de buitenring, naast de aangepaste afmetingen en axiale speling.

Andere producten die in Munderkingen worden vervaardigd, zijn onder meer steunrollen en poelies, die onder meer in hoogtemperatuurovens in de staalindustrie worden ingezet.

Veiligheid van de toeleveringsketen

Een belangrijk voordeel voor Europese klanten die van de oplossingen uit Munderkingen willen genieten is de snelle levering. De fabriek ligt in het zuiden van Duitsland en heeft een uitstekende toegang tot het bredere Europese transportnetwerk, waardoor het risico op onderbrekingen in de toeleveringsketen beperkt wordt.

De productie-expertise van NSK heeft een enorme invloed gehad op het merk Neuweg. Dankzij de invoering van moderne productiestrategieën en -processen kan de fabriek in Munderkingen een hoge mate van flexibiliteit garanderen. Het is mogelijk om een breed scala aan producten, zelfs in kleine tot middelgrote series (van 1000 stuks) te produceren, wat een extra voordeel betekent voor klanten die op zoek zijn naar oplossingen op maat. Met behulp van de expertise van NSK op het gebied van engineering en innovatie kunnen specifieke ontwerpen in slechts 2-5 maanden uitgroeien van concept tot productie.

NSK kan vele voorbeelden opnoemen van op maat gemaakte lageroplossingen die in Munderkingen werden ontwikkeld en geproduceerd. We noemen er enkele op: een volledig geïntegreerd flenslager voor een liftaandrijving en een dubbel vierpuntscontactkogellager lager met gedeelde binnenring voor een mobiele kraan. Andere voorbeelden van op maat gemaakte componenten zijn de dubbelrijige hoekcontactkogellagers met een contacthoek van 35° en een gedeelde binnenring voor aircocompressoren in bedrijfsvoertuigen, een uitvoering met een 25° contacthoek en een verlengde binnenring voor chirurgisch gereedschap, en een type kogellagers met een volledig geïntegreerde flens en speciale afdichting voor een vacuümpomp. Tot slot vermelden we nog de wrijvingsarme TM-afdichting en hoge-temperatuur kunststof lagerkooi voor een versnellingsbak van een motorfiets. De mogelijkheden zijn dus zeer divers, de fabriek heeft zelfs steunrollen ontwikkeld voor zogenaamde “sky cams” die over het speeloppervlak hangen bij grote sportevenementen.

Voor klanten is het belangrijk dat ze begrijpen wat er binnen de NSK-groep mogelijk is. Het bedrijf kan lagers met een hoge toegevoegde waarde voorstellen en produceren en zo de klanten helpen geld te besparen door oplossingen aan te bieden die rekening houden met de volledige levensduurkosten.


NSK Deutschland GmbH

Harkortstrasse 15
40880 Ratingen
Germany
Hübner Claudia
Phone : +49 (0) 2102 481-2150
[email protected]

NSK Deutschland GmbH
Harkortstraße 15
40880 Ratingen
Germany
Pilath Marie-Dominique
Phone : +49 2102 4811280
Fax : +49 2102 4812290
[email protected]