NSK drievoudige lipafdichting biedt ultieme lagerbescherming

 

Lagers die werken onder condities met een hoge mate van vervuiling moeten vele kwaliteiten hebben. Een zeer efficiënte afdichting is prioriteit nummer één. Deze lagers moeten echter ook kosteneffectief zijn en eenvoudig, snel en praktisch te monteren en demonteren zijn, met daarbij de mogelijkheid om uitlijnfouten tijdens de montage op te vangen. Om aan al deze eisen te kunnen voldoen, vinden steeds meer OEM’s en productiebedrijven de optimale oplossing in NSK’s Self-Lube® lagerunits met drievoudige lipafdichting.

In trommelwassers voor groenten worden de lagers bij elke omwenteling van de trommel in water gedompeld. Foto: iStock.com/zlikovec

Self-Lube® lagerunits helpen gebruikers om uitdagingen onder extreme omstandigheden aan te gaan middels een breed portfolio van betrouwbare inserts en behuizingen. Deze kosteneffectieve units bieden vooral een eenvoudige en snelle oplossing voor het monteren van lagers zonder dat daarbij complexe behuizingen of speciale asopstellingen nodig zijn. De Self-Lube® units bezitten alle eigenschappen, waarmee een lager eenvoudig op een frame en een as gemonteerd kan worden.

Een van de belangrijkste voordelen is de speciaal ontwikkelde drievoudige lipafdichting, een uit één stuk gegoten nitril afdichting met drie afdichtende lippen. De drievoudige lipafdichting, verbonden met een beschermende stalen persing (bevestigd in de buitenring), zorgt voor een zeer efficiënte afdichting die het lager onder ruwe omstandigheden beschermt tegen stof, zand, water of slurry.

2) Self-Lube® lagerunits met drievoudige lipafdichting zijn ideaal voor toepassingen waarbij de lagers worden blootgesteld aan waterverontreiniging. Foto: NSK

Onder het steeds groter wordende aantal gebruikers van Self-Lube® lagerunits met drievoudige lipafdichting, is een producent van trommelwassers voor het reinigen van groenten vóór verwerking of verpakking. Bij elke omwenteling van de trommelwassers komen de lagers onder water te staan. Door het uitspoelen van water en door corrosie bleek het noodzakelijk de lagers om de drie maanden te vervangen. Om deze dure exercitie te vermijden, nodigde het bedrijf het team ervaren technici van NSK uit om het probleem te onderzoeken.

Na een volledige evaluatie van de applicatie en een analyse van de lagerschade, adviseerde NSK de Self-Lube® lagerunits met drievoudige lipafdichting, die uitermate geschikt zijn voor toepassingen waar lagers blootgesteld worden aan waterverontreiniging. De oplossing zorgde voor een aanzienlijke verlenging van de levensduur tot meer dan 7 maanden (een verbetering van ten minste 133%). Het resultaat is dat de fabrikant van trommelwassers € 56.600 kon besparen op de vervangings- en onderhoudskosten van lagers in elke bedrijfsperiode van zes maanden.

NSK’s speciaal ontwikkelde drievoudige lipafdichting is een uit één stuk gegoten nitril afdichting met drie afdichtlippen voor maximale bescherming tegen verontreinigingen. Foto: NSK

Self-Lube® lagerunits bestaan uit een insert en een behuizing. De inserts zijn diepgroefkogellagers die zijn gebaseerd op de populaire 6200 serie, met integrale ontwerpkenmerken die ze functioneler en veelzijdiger maken dan standaard kogellagers. De Self-Lube® inserts zijn niet alleen geschikt voor het brede gamma RHP behuizingen dat NSK levert, maar ook voor toepassingen waarbij de gebruiker de voorkeur geeft aan zijn eigen behuizing.

NSK biedt een groot maatbereik gecombineerd met verschillende typen asborgers – zoals stelschroeven, excentrische spanringen en conische trekbus opties. Bovendien zorgen langere nasmeerintervallen voor een aanzienlijke verlaging van de onderhoudskosten en verhoging van de machineproductiviteit.

NSK Deutschland GmbH
Harkortstrasse 15
40880 Ratingen
Germany
Hübner Claudia
Phone : +49 (0) 2102 481-2150
[email protected]