Miniatuur precisielagers voor tandartsboren

 

In de turbines van tandartsboren moeten de miniatuurrollagers een zeer veeleisende reeks uitdagingen aan kunnen. Deze lagers draaien niet alleen met snelheden tot 500.000 omwentelingen per minuut, ze moeten ook uiterst stil werken en moeten voldoen aan strenge hygiënevoorschriften. NSK biedt hiervoor precisielagers uit roestvrij staal aan.

De turbines voor tandartsboren zijn uitgerust met twee uiterst precieze miniatuurlagers die snelheden tot 500.000 tpm aankunnen

De twee lagers in de kop van het instrument zorgen voor een stabiele geleiding van de boor tijdens tandheelkundige ingrepen. Zij worden daarbij pneumatisch aangedreven door een turbinewiel. Deze miniatuurlagers hebben een buitendiameter van slechts 6,35 tot 7 mm, moeten snelheden tot 500.000 omwentelingen per minuut aan kunnen en zeer snel stoppen. Bovendien mogen de lagers geen microvibraties ontwikkelen en frequente reiniging en sterilisatie kunnen verdragen. Meestal gebeurt dat met hete, vochtige lucht in een autoclaaf.

NSK ontwikkelt en produceert al vele jaren miniatuur precisielagers voor tandheelkundige luchtturbines. Historisch gezien waren deze lagers tot voor kort uitsluitend bestemd voor de Aziatische markt voor tandheelkundige apparatuur, maar vandaag zijn ze ook in Europa beschikbaar.

De lagers kunnen aangeboden worden in ES1, een speciaal door NSK ontwikkeld roestvrij staal dat zorgt voor een aanzienlijk hogere zuiverheid en corrosiebestendigheid in vergelijking met

de meer algemene AISI 440C (gelijkwaardig aan ISO 1.4125). De hoge zuiverheidsgraad van ES1 roestvrij staal heeft een positief effect op de levensduur van de lagers, omdat elke indringing of structurele onregelmatigheid kan leiden tot spanningsscheuren of afschilferen van het lagerloopvlak. Dankzij ES1 verbetert ook de corrosiebestendigheid.

De kogels van de miniatuurlagers voor tandartsboren van NSK zijn vervaardigd uit keramiek van hoogwaardige kwaliteit terwijl het kooimateriaal ofwel PEEK (een hoogwaardige kunststof), ofwel Torlon® PAI is (een polyamide-imide-thermoplastiek).

Alle gebruikte componenten in deze miniatuurprecisielagers bereiken het hoogste nauwkeurigheidsniveau. Dit resultaat geldt zowel voor de reproduceerbaarheid van de kogeldiameter, de oppervlaktekwaliteit (ruwheid) van de loopbaan als de rondheid van de loopbaan en lagerkooi.

NSK biedt ook tandheelkundige lagers in de hoogste nauwkeurigheidsklasse ABEC9 (P2) aan. De boordiameter bereikt de tolerantieklasses van 0,0025 tot 0,00125 mm en van 0,00125 tot 0

mm. Het gevolg is dat NSK lagers beduidend minder microtrillingen en lawaai produceren in vergelijking met vergelijkbare lagers van andere fabrikanten. Deze kenmerken zijn te danken aan factoren zoals aanzienlijke investeringen en onderzoek op het gebied van productietechnologie, evenals de ontwikkeling van specifieke test- en meetprocessen voor de diverse lagerafmetingen en -types.

Het assortiment precisie miniatuurlagers voor tandheelkundige luchtturbines van NSK omvat vier gamma’s diepgroefkogellagers en hoekcontactkogellagers, met meer dan 40 verschillende types en maten. Samen met de typische buitendiameters van 6,35 tot 7 mm hebben de lagers een typische boordiameter van 3 mm voor breedtes van 2,3 tot 2,8 mm, terwijl het smeermiddel CF1 is. Dat is een hoogwaardig product met lage viscositeit.

NSK Deutschland GmbH
Harkortstrasse 15
40880 Ratingen
Germany
Hübner Claudia
Phone : +49 (0) 2102 481-2150
huebner-c@nsk.com