Langere levensduur dankzij NH/NS lineaire geleidingen van NSK

 

Het aantal machinebouwers en eindgebruikers dat het gamma NH/NS-serie van lineaire geleidingen van NSK omarmt breidt zich voortdurend uit naar nieuwe sectoren en toepassingen. Dat is grotendeels te danken aan de lange levensduur, die dubbel zo lang is als die van conventionele producten. Deze lange levensduur is een belangrijk voordeel in een industrieel landschap waar het verminderen van de TCO (total cost of ownership) van vitaal belang is. Bij gebruik van NH/NS-lineaire geleidingen wordt de nood aan onderhoud sterk gereduceerd, terwijl ook het risico op dure machinestilstand door voortijdige uitval vermindert.

De lineaire geleiders van de NH/NS-serie garanderen een dubbele levensduur in vergelijking met de conventionele alternatieven.

beschikken, zoals een speciaal ontwikkelde kogelgroefgeometrie. Bovendien is een tot 30% hogere dynamische belasting (ten opzichte van de vorige generatie producten) geen probleem, waardoor het beduidend compacter en lichter formaat toch een 100% langere levensduur biedt.  Oppervlaktebehandelingen zoals Duralloy® en Raydent garanderen verder de duurzaamheid terwijl roestvrijstalen versies ingezet kunnen worden voor gebruik in omgevingen met bijtende stoffen.

Onder het groot aantal OEM klanten die gebruik maken van de voordelen van het gamma NH lineaire geleiders, bevindt zich een toonaangevende fabrikant van spuitgietmachines. Dat bedrijf had klachten ontvangen over de slechte levensduur (12 maanden) van de oude lineaire geleiders, die ingezet worden om de vormen te verplaatsen. Dankzij de hogere capaciteit en de lange levensduur van het NH gamma, zag het bedrijf een aanzienlijke vermindering van de slijtage van de klemmen. Bovendien kon de rijwagen dankzij het unieke vierrijige groefontwerp beter weerstaan aan schokbelastingen, iets wat andere oplossingen niet konden. Het hele gamma spuitgietmachines is sindsdien uitgerust met NH-lineaire geleiders.

De NSK K1-L smeerunit voor lineaire geleidingen, die inwisselbaar is met zijn K1 voorganger, zorgt voor een langdurige smering

Bij een andere case werd een bekende Europese fabrikant van snelle SMT (surface mount technology) pick-and-place machines geconfronteerd met herhaalde uitval van lineaire geleidingen. De oorzaak lag aan uitlijningsproblemen en opnieuw werd het probleem opgelost door de vervanging door NH lineaire geleidingen. Die zijn niet alleen specifiek ontworpen voor hogesnelheidstoepassingen, maar zijn ook zelfuitlijnend. Enkele duizenden installaties later bewijzen de NH lineaire geleidingen zonder problemen hun lange levensduur.

Het zijn niet enkel de machinebouwers die kunnen genieten van de voordelen van het NH gamma, want ook retrofitprojecten bij eindgebruikers zijn populair. Een voorbeeld hiervan is een fabrikant van plaatwerkassemblages, die onlangs een oplossing zocht voor problemen met de beperkte levensduur van de aandrijvings- en geleidingselementen op zijn geautomatiseerde lassystemen. Door de aanwezigheid van lasschilfers en -dampen raadde NSK het gebruik aan van gecoate lineaire geleiders uit het NH gamma, in combinatie met bescherming en de onderhoudsvrije smeringsunits uit het K1 gamma. De lassystemen zijn nu al meer dan drie jaar zonder storing in gebruik, wat op vandaag neer komt op een 10 keer langere levensduur dan in de oorspronkelijke situatie.

Omdat de NH/NS gamma’s van lineaire geleiders specifiek ontworpen zijn voor elke toepassing waar een nauwkeurige, vloeiende en geleidelijke lineaire beweging vereist is, kunnen ze ook ingezet worden in de medische beeldvorming, apparatuur voor gezondheidszorg, meetmachines, laboratoriumapparatuur, verpakkingsmachines, automatisering en robotica, materiaalbehandeling en productiesystemen in de automotive.

De levensduur van deze toepassingen wordt nog verder verlengd door de onlangs geïntroduceerde NSK K1-L onderhoudsvrije smeringsunit, die aan beide uiteinden van de lineaire geleiding is bevestigd. Een effectieve smering is essentieel voor het behoud van de kwaliteit van de geleiding gedurende langere periodes en de K1-L is ontworpen om een continue toevoer van verse smering naar de geleider te voorzien. In vergelijking met de vorige generatie (K1) biedt de K1-L een 1,8 keer langere levensduur van de smering, 20% minder dynamische wrijving van de geleider en een nieuw ontwikkelde beschermende behuizing. Die helpt om de structurele integriteit te behouden en het binnendringen of vrijgeven van stof en andere deeltjesverontreinigingen verder te bemoeilijken. .

Naast de lange levensduur, zijn de andere voordelen van het NH/NS gamma onder andere de hoge productiviteit (verplaatsingssnelheden van 150 tot 300 m/min), de lage geluidsproductie (3dB minder dan de vorige generatie) en een standaardnauwkeurigheid die de conventionele alternatieven overtreft.

Belangrijk is dat NSK een hoog niveau van productservice kan bieden dankzij goed opgevolgde voorraadniveaus. In het centrale magazijn van het bedrijf bevindt zich het volledige gamma van standaardformaat NH/NS lineaire geleiders, zodat partners en klanten kunnen rekenen op een snelle levering. Bovendien kan NSK op maat gemaakte oplossingen produceren voor alle speciale eisen, zoals specifieke lengtes.

Als bijkomende optie biedt NSK de toegang tot een handige online tool waar machinebouwers hun maat gemaakte lineaire geleidingen in een snel en eenvoudig te gebruiken formaat terugvinden. De NSK Click!Speedy ontwerptool voor lineaire geleidingen is in staat om op maat gemaakte geleidingen te produceren op basis van specificaties zoals type, grootte, lengte, afdichtingen, smeermiddel en smeringsunit. Vervolgens worden de onderdeelnummer, gegevensblad, PDF-tekening en CAD-gegevens van de op maat gemaakte lineaire geleiding beschikbaar gesteld via download link of e-mail.

Door het verstrekken van de karakteristieken van de applicatie, naast de verwachte levensduur, prijs en levertijd, kan NSK snel de vereiste grootte van de NH/NS lineaire geleiding berekenen.

NSK Deutschland GmbH
Harkortstrasse 15
40880 Ratingen
Germany
Hübner Claudia
Phone : +49 (0) 2102 481-2150
huebner-c@nsk.com