Frequentiegeregelde motoren genieten van NSK lagers met keramische coating

 

NSK ontwikkelde een gamma diepgroefkogellagers met geoptimaliseerde keramische coating, iets wat gebruikers van frequentieregelaars (VSD’s – Variable Speed Drives) en elektromotoren als muziek in de oren zal klinken. De isolerende werking van de coating voorkomt stroomoverdracht, wat niet alleen de levensduur van de lagers verlengt, maar ook schade aan aangrenzende aandrijfcomponenten vermijdt.

NSK heeft de keramische coating op zijn diepgroefkogellagers geoptimaliseerd, waardoor de problemen met parasitaire stroom bij het gebruik van VSD’s verminderen

Energiezuinige VSD’s winnen steeds meer aan populariteit in een groot aantal industriële machines, systemen en apparaten. Het gebruik van VSD’s is zeer interessant als er in de applicatie verschillende vermogensniveau’s moeten geleverd worden als reactie op de variabele vraag. Deze frequentieregeling vereist echter lagers die aan andere eisen voldoen, grotendeels omdat er altijd het risico bestaat dat een parasitaire stroom via de motoras en de lagers de aangedreven componenten bereikt. Deze stroom kan schade aan de lagers veroorzaken, zoals rimpelvorming en het smelten van de loopvlakken. Het functioneren van de aangedreven componenten en hun levensduur kunnen ook belemmerd worden door de doorgang van de stroom.

Ingenieurs slagen er in om deze relatief vaak voorkomende problemen tegen te gaan door gebruik te maken van diepegroefkogellagers met een keramische coating op de buitenste ring. De isolerende werking van de coating stopt de stroomtoevoer en voorkomt zo schade aan de lagers.

Op basis van een lange reeks testen optimaliseerde NSK de gebruikte keramische coating, wat resulteert in twee belangrijke voordelen. Ten eerste is de isolerende werking van de coating tot 10 keer groter. Ten tweede is de slagvastheid van het normaal gesproken zeer broos keramiek nu meer dan drie keer zo groot als bij de keramische coatings die op conventionele lagers aangebracht wordt. De lagers bereiken zo een beduidend langere levensduur.

Een ander voordeel van de geoptimaliseerde keramische coating is een betere afvoer van de warmte die in het lager wordt opgewekt bij rotatie. Dat draagt verder bij aan een langere levensduur.

Het NSK programma met keramisch gecoate diepgroefkogellagers wordt beschreven in een nieuwe catalogus getiteld ‘Lagers voor elektromotoren’, dat in gedrukte vorm of als PDF-download beschikbaar is via http://www.nsk-literature.com/en/industrial-motor-bearings/